Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας
Παρακαλούμε όσους φίλους αναδημοσιεύουν κείμενα - φωτογραφίες μας, να μην ξεχνούν τη σχετική αναφορά στον Tamo.

Οι πεζοπορίες του 2023
Η πεζοπορική παρέα της Τζούρτζιας στην Χράπα Μάρια και στον Καταραχιά.


Στο Στενό της Αθαμανίας
Η πεζοπορική παρέα της Τζούρτζιας στο Στενό της ΑθαμανίαςΑλεξάνδρα Σίμου
Μια ταλαντούχα ηθοποιός, η Αλεξάνδρα Σίμου, κόρη της αγαπημένης μας φιλολόγου Μαρία Ταμπακιώτη Σίμου συμμετέχει σε ενδιαφέρουσες παραστάσεις στην Κρήτη όπου και ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια. Της ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!
 Ανακατασκευάστηκε η Καπριόρ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου πατέρα Απόστολου Χρ. Μαυρομμάτη Τάμου έγινε ανακατασκευή της Καπριόρ που πηγαίναμε μαζί και είχε ξεχαστεί εδώ και χρόνια. Τώρα θα περνούν οι συγχωριανοί κι οι πεζοπόροι, θα πίνουν το λιγοστό κρυστάλλινο νερό της σαν αγίασμα κι όσοι τον είχαν γνωρίσει θα τον θυμούνται...

Τριήμερο στην Τζούρτζια (1/11/2021)
28η Οκτωβρίου, είχαμε αφήσει εσκεμμένα εκκρεμότητα να κλείσουμε τα νερά, ο καιρός κρύος και στεγνός, τα βουνά μας κλείναν το μάτι. Αυτή τη φορά κάναμε κύκλους, έναν μικρό κι έναν μεγάλο. Όλα ήταν όμορφα, καλό χειμώνα να έχουμε!

Τριήμερο στην Τζούρτζια (1/9/2021)
Αύγουστος χωρίς Τζούρτζια δεν είναι Αύγουστος, έβλεπα τις υπενθυμίσεις στο fb από τις αναρτήσεις μας τις προηγούμενες χρονιές και πόναγα, έστω τρεις μέρες, ναι, το κατορθώσαμε.
Δεν τις αφήσαμε ανεκμετάλλευτες, πεζοπορία στον καταρράκτη, από το πλήρως σηματοδοτημένο και ασφαλισμένο μονοπάτι (από καρδιάς ευχαριστίες στον Τάσο Μήτσιο και στην Ορειβατική ομάδα της ΕΥΔΑΠ) και στον Καταραχιά.

Καλό φθινόπωρο από την όμορφη αυλή του Θανάση Μουστάκα.


 Λα Σάλτσι (21/6//2021)
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κάναμε μια εύκολη πορεία από Αγίους Αποστόλους στο όμορφο ξέφωτο Λά Σάλτσι και λίγο πιο ψηλά.. Έπαινοι της Ακαδημίας Αθηνών προς τον Θανάση Μουστάκα (14/3/2021)
Μεγάλη διάκριση για τον συμπατριώτη μας Θανάση Μουστάκα. Ο Θανάσης έλαβε δυο επαίνους για τα έτη 2018 & 2019 από την Ακαδημία Αθηνών, μετά από εισήγηση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας. Ο πρώτος αφορά τη συλλογή του με τίτλο "Αρχείο Αθανασίου Ηλ. Μουστάκα, επίτιμου προέδρου ΦΑΤΑ 1997 -2016"  και ο δεύτερος τη συλλογή του με τίτλο "Ημινομαδισμός και αποδημία των ασπροποταμιτών Βλάχων: Μια βιωματική - μεταπολεμική προσέγγιση".

Συγχαρητήρια Θανάση και συνέχισε να κατακτάς κορυφές στη ζωή και στα βουνά!Καλή χρονιά με το συλλεκτικό ημερολόγιο της ΦΑΤΑ και το διπλό cd "Δυο αδέλφια αγαπημένα" του Γιώργου Γιαννίτση (16/1/2021)
Να έχουμε μια όμορφη χρονιά, με λιγότερες αγωνίες και περισσότερες ελευθερίες προσωπικές και κοινωνικές, να είμαστε γεροί και να ανταμώσουμε σύντομα κάτω από τον πλάτανο.

Ως τότε, μας κρατάει συντροφιά το συλλεκτικό ημερολόγιο του 2021 που έφτιαξε με πολύ μεράκι η ΦΑΤΑ. Αναμνηστικές φωτογραφίες παλιών καιρών, άνθρωποι που έφυγαν από κοντά μας, αλλά όπως πολύ σωστά λέει κι ο Γιώργος Γιαννίτσης στο έργο του "Κανείς δεν χάνεται  όσο υπάρχει κάποιος που τον θυμάται".

   

Ο Γιώργος παραδίδει μια εξαιρετική συλλογή τραγουδιών, κάποια μάλιστα δικά του, τραγούδια που μας αγγίζουν, καθώς μιλούν για τον πόνο του αποχωρισμού, για την αγάπη προς τη φύση, για τον έρωτα και κρατούν ζωντανή την παράδοση της δημοτικής μας μουσικής. Ο διπλός μουσικός δίσκος "Τα δυο αδέλφια" αποτελεί ένα κόσμημα, ένα άκουσμα που σε γαληνεύει και σε ταξιδεύει.

    
Αρχείο: