Giurgia and the Greek vlachs - History - by Mavrommati Vaso
Ιστορικά στοιχεία

Γέφυρα Μπέλεϋ στην είσοδο του χωριού

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα χωριά της Πίνδου, έτσι και για την Τζούρτζια δεν γνωρίζουμε πότε πρωτοκατοικήθηκε και από ποιον. Από τις χρονολογίες όμως των εκκλησιών Αγ. Γεωργίου και Αγ. Παρασκευής, που παραθέτουμε και πιο κάτω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στις αρχές του 17ου αιώνα (1600) η Τζούρτζια ήταν ήδη ένα οργανωμένο χωριό.

Ας δούμε επιγραμματικά τι γνωρίζουμε για το χωριό μας:

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι δυο λίθινες εντοιχισμένες πλάκες της Αγίας Παρασκευής. Στην πρώτη είναι γραμμένη η χρονολογία Ιούνιος 1788 και στη δεύτερη 1896 και η Τζούρτζια γραμμένη ως Τζώρτζια. 

   






Ακολουθούν φωτογραφίες και κείμενα καλών μας φίλων, που χρόνια τώρα εμπουλτίζουν το tamos με την ευγενική συνεισφορά τους. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.



Η φωτογραφία του Τζουρτζιώτη Δημ. Κούτσια ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης το 1941 βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων και μας την έστειλε ο κ. Γεώργιος Ν. Σάρρος από την Κουτσούφλιανη (Παναγία) Καλαμπάκας.

 Δευτεροετής Εύελπις (Α.Μ. 3860)
Κούτσιας Δημήτριος του Κων.
Γεν. εις Τζούρτζα Τρικάλων 1919. Εφονεύθη 20 -5 -1941

Συμπληρωματικές πληροφορίες για τον Δημ. Κούτσια μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο των Κωνσταντίνα Κούτσια-Γαβαλά & Κατερίνα Γαβαλά.



Άλλη μια πληροφορία από τον αγαπητό κ. Γεώργιο Σάρρο από την Κουτσούφλιανη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Πρόκειται για ένα απόκομμα της εφημερίδας ΕΛΛΑΣ του 1919 που αναφέρεται στο θάνατο του Νικ. Χύμα, Τζουρτζιώτη μετανάστη στην Αμερική.




Διαβάστε ένα κείμενο του Χρήστου Λαϊάκη για τους Γερμανούς στην Τζούρτζια. Ακολουθούν δυο φωτογραφίες από το πλούσιο αρχείο του. Η πρώτη είναι μια αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλε ο πατέρας του μόλις ντύθηκε στρατιώτης στον στρατώνα Τρικάλων, λίγο προτού φύγει για το μέτωπο το φθινόπωρο του 1940. Καθιστός δεξιά είναι ο πατέρας του Χρήστου, Στ.Λαϊάκης και αριστερά ο Γ.Μαλέσκος από την Πολυθέα. Όρθιος δεξιά είναι ο γιατρός Αχ. Καρανάσιος από το Γαρδίκι και αριστερά ένας ακόμα Γαρδικιώτης του οποίου το όνομα έχει σβηστεί γιατί ήταν γραμμένο με μολύβι. Όλοι γύρισαν το Πάσχα του 1941 σώοι, περπατώντας από το μέτωπο.
  
Η επόμενη φωτογραφία είναι μία επιμνημόσυνος δέηση υπέρ πεσόντων στο ηρώο τη δεύτερη μέρα του πανηγυριού, 27η Ιουλίου 1955. 




Ακολουθεί μια φωτογραφία Ελλήνων πολεμιστών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο σε ώρα ανάπαυσης, ο δεύτερος από αριστερά είναι ο Τζουρτζιώτης Δημήτρης Κούτσιας. Τη φωτογραφία μας έστειλε η εγγονή του, κ Κατερίνα Γαβαλά.




Διαβάστε ένα κείμενο της Μαρίας Ταμπακιώτη με θέμα "Ασπροποταμίτες Βλάχοι του 19ου και 20ου αιώνα. Οι αγωνιστές του πολέμου και της ειρήνης. "


Ο Απόστολος Κούτσιας (Μπέκιος) μας έστειλε  δυο πλούσια γενεαλογικά δέντρα στα οποία πιθανόν να βρείτε και ένα δικό σας κλαδί. Γνωρίζω κι άλλους Τζουρτζιώτες που έχουν ασχοληθεί με τις ρίζες της οικογένειάς τους, έχει πολύ ενδιαφέορν να βλέπεις πως συνδένται οι οικογένειες μεταξύ τους από γενιά σε γενιά και πως προκύπτουν διπλές και τριπλές συγγένειες με τους ίδιους ανθρώπους. Γενεαλογικό δέντρο Κούτσια, Λαϊάκη.


Ο δικηγόρος Κων/νος Π. Δογάνης από την Ανθούσα είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δώσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάτυπο από το ετήσιο περιοδικό τού ΦΙΛΟΣ "Τρικαλινά 2010" στο οποίο συμμετείχε με μία δική του εργασία με τίτλο "Δημογραφικές - Εισοδηματικές - Φορολογικές πληροφορίες από την απογραφή των οικισμών του ανωτέρου ρου Ασπροποτάμου Τρικάλων κατά τα έτη 1454-1455 από τους Οθωμανούς". Πρόκειται για ένα κατάστιχο που συντάχθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και στο οποίο καταγράφονται τα χωριά μας. Συγκεκριμένα αναφέρει επί λέξει για την Τζούρτζια: 
    • Ο οικισμός Curci (Τζούρτζι) ανήκε καθ' ολοκληρία στον τιμαριούχο ISA γιο του Mustafa, που ήταν σπαχής. Αριθμούσε 26 πλήρη νοικοκυριά και 3 ανύπαντρους, που αντιστοιχούν σε 133 κατοίκους, οι οποίοι πλήρωναν συνολικό ετήσιο φόρο υποτέλειας 650 άσπρα. Οι επί μέρους ετήσιοι φόροι επιβάλλονταν στα εισοδήματα:
      • Από αιγοπρόβατα φόρος 240 άσπρα
      • Από δημητριακά φόρος 150 άσπρα
      • Από μελισσοκομία φόρος 70 άσπρα
      • Από συγκομική καρυδιών φόρος 15 άσπρα
      • Από χοιροτροφία φόρος 10 άσπρα
      • Από εκμετάλλευση μύλου φόρος 10 άσπρα
      • Από τέλη γάμων και πρόστιμα φόρος 40 άσπρα
        Συνεπώς, η ετήσια συνολική φορολογία ανέροχνταν σε 650+535 = 1.185 άσπρα.


Μία ακόμα φωτογραφία από την Μαρία Ταμπακιώτη - Σίμου, η οποία τη συνοδεύει με τα παρακάτω λόγια: "Πρόκειται για την ποδοσφαιρκή ομάδα της Τζούρτζιας τη δεκαετίου του 1950.  Είναι στα Κανίκια. Στο βάθος διακρίνεται η πόρτα του νεκροταφείου. Δυστυχώς μας λείπει ο Τόλης ο Τόσκας από τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ο γνωστός ποδοσφαιρστής της ΑΕΚ και της Εθνικής μας."
   
Όρθιοι από αριστερά: Καθιστοί:
 1. Μαυρομμάτης Αθανάσιος του Χρήστου 1. Μανώλης Μενέλαος του Νικολάου
2. Γιαννίτσης Δημήτριος του Χρήστου 2. Ταμπακιώτης Γεώργιος του Στεφάνου
3. Δήμας Ιωάννης του Βασιλείου 3. Ταμπακιώτης Στέργιος του Ευαγγέλου
4. Αλεξίου Γρηγόρης του Αθανασίου 4. Κούτσιας Χρήστος του Στυλιανού
5. Ντουβέλης Σωτήρης του Γεωργίου 5. Νικάκης Βασίλειος του Κων/νου
6. Αλεξίου Χρήστος του Αθανασίου



Φωτογραφία που μας έστειλε ο πρώην Πρόεδρος της ΦΑΤΑ Άγγελος Μανώλης με άποψη της Τζούρτζιας από το 'φράγμα' του Αγίου Γεωργίου. Είναι γύρω στο 1965 που κατασκευάστηκαν τα λεγόμενα 'ζαρζανέτια',  δηλαδή ορθογώνια συρματοκιβώτια γεμισμένα με πέτρες πουθ χρησιμοποιούνται ευρύτατα για προστασία των πρανών από τις κοίτες ποταμών.