Giurgia and the Greek vlachs - giurgia - by Mavrommati Vaso Μερική άποψη του χωριού (φωτό από ημερολόγιο συλλόγου)     Στις πλαγιές της εσωτερικής κεντρικής Πίνδου είναι καλά κρυμμένο το "αθέατο χωριό" Τζούρτζια – Αγία Παρασκευή,  ένα από τα χωριά του Ασπροποτάμου. Βρίσκεται στα Δυτικά του Ν. Τρικάλων, σε υψόμετρο περίπου 950 μ. νοτίως του Μετσόβου και βορειοδυτικά της Ελάτης. Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης ανήκει στον Δήμο Καλαμπάκας. Η πρόσβαση προς την Τζούρτζια γίνεται από τις δύο εισόδους της Πίνδου από την πλευρά των Τρικάλων, είτε από την Πύλη - Ελάτη (50 χλμ.) είτε από την Καλαμπάκα - γέφυρα Μουργκάνη (60 χλμ.).
Το γκαλντερίμι ανάμεσα στην εκκλησία και το σχολείο      Η περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μια ενιαία γεωγραφική περιοχή και ως προς τα ιστορικά, πολιτιστικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά ταυτίζεται πολύ περισσότερο με την Ήπειρο παρά με τη Θεσσαλία, παρότι οι σύγχρονες διοικητικές διαιρέσεις έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική κατάσταση. Το κλίμα της Τζούρτζιας και κατ' επέκταση της ευρύτερης περιοχής χαρακτηρίζεται από τους παρατεταμένους χειμώνες, τα μικρά καλοκαίρια, τις άφθονες χιονοπτώσεις που εμφανίζονται μέσα Νοεμβρίου και διαρκούν έως το Μάη και φυσικά τις συχνές βροχοπτώσεις. Οι νότιοι άνεμοι που έρχονται υγροί και ζεστοί από το Ιόνιο πέλαγος φέρνουν τις βροχές μέσα από τις κοιλάδες των ποταμών οι οποίες αποτελούν τους φυσικούς δρόμους που για αιώνες ακολουθούσαν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, οι πλανόδιοι τεχνίτες και οι έμποροι για τη διακίνηση των υλικών και πνευματικών αγαθών. Μάρτυρες τα ίχνη μονοπατιών με καλντερίμια, οι λεγόμενες βλαχόστρατες και τα διάσπαρτα μοναστήρια όπως της Βύλιζας στο Ματσούκι, της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας στην Ανθούσα, του Τιμίου Σταυρού στην Κρανιά που χρησίμευαν πρωτίστως ως καταλύματα.


Μην χάσετε::

Η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής (1896) στην πλατεία του χωριού, με εξαιρετική τοιχοποιία, δύο καμπαναριά, μεγάλο χαγιάτι και θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρωτομάστορας στην προσπάθειά του να θεμελιώσει το καμπαναριό που όλο έπεφτε, πήρε την πατημασιά ενός ρωμαλέου Τζουρτζιώτη και την έβαλε στα θεμέλια. Το καμπαναριό στεριώθηκε ο νέος όμως πέθανε ξαφνικά και το φάντασμά του έβγαινε στην πλατεία.


Το πλακόστρωτο προαύλιο

Η στέγη με τις πλάκες και ο τρούλος

Λεπτομέρεια των τοξοτών
       
Το καμπαναριό της Αγ.Παρασκευής, το καμπαναριό της εισόδου και πίσω ανακαινισμένο το παλιό σχολείο του χωριού


Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (1808) στον κάτω μαχαλά, με θαυμάσιες τοιχογραφίες φτιαγμένες από λαϊκούς αγιογράφους που χρησιμοποίησαν αυγό για να φτιάξουν τα χρώματαΤο ξυλόγλυπτο τέμπλο

Τοιχογραφίες


Εξωκλήσι Αγ. Μαρίνας (1967) πάνω από το χωριό σε υψόμετρο 1250 μ. με την πιο μαγευτική θέα προς τις γύρω βουνοκορφές. Είναι υπό την προστασία της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας (Φ.Α.Τ.Α.) η οποία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά διαμορφώνοντας τον περιβάλλοντα χώρο με πάγκους για πικ - νικ, ψησταριά, βρύση.


Εξωκλήσι Αγ. Αποστόλων (1906) στη συνέχεια του δρόμου της Αγίας Μαρίνας προς τα μαντριά με επίσης διαμορφωμένο χώρο για πικ νικ. Εάν διαθέτετε το κατάλληλο αυτοκίνητο ή μηχανή μπορείτε να συνεχίσετε για τα μαντριά, σίγουρα θα ανταμειφθείτε όταν φτάσετε στην Πηγή Γκρέκου με το πιο καλό και πιο κρύο νερό της περιοχής σε υψόμετρο 1700 μ. Σύμφωνα με την παράδοση, οφείλει το όνομά της σε έναν καμπίσιο (μη βλάχο - Γκρέκο - καραγκούνη) φυματικό ο οποίος πήρε τα βουνά για να γιατρευτεί, αλλά δεν πρόσεξε και ήπιε νερό από την πηγή με αποτέλεσμα να της δώσει όνομα!!!


Εξωκλήσι Προφ. Ηλία (1984) στην Κουρούνα. Λίγο πιο πάνω είναι η κορυφή της Σημαία του Γκάρτζου που οφείλει το όνομά της στον ξακουστό Τζουρτζιώτη ληστή Γρηγόρη Γκάρτζο, ο οποίος φύλαγε καραούλι από το σημείο αυτό. Ο Γκάρτζος ήταν αδελφός της προγιαγιάς μου Ειρήνης σύζυγο Μαυρομμάτη Αποστόλη. Όταν ο παππούς μου Μαυρομμάτης Χρήστος (Τάμος) ξεκίνησε αμούστακος το μεγάλο ταξίδι της ζωής του για την Αθήνα είχε στην τσέπη του ένα χρυσό τάληρο που του είχε δώσει ο θείος του ο Γκάρτζος.Παραλία Αλέκος (Αviro Alekou στα βλάχικα)  στο δρόμο για τα Τρία Ποτάμια με βαθιά μπλε νερά κατάλληλα για κολύμπι.