Giurgia and the Greek vlachs - Fountains - by Mavrommati Vaso

Τζούρτζια - Πράμαντα - Μελισσουργοί (Ιούλιος 2010)

«Τα Πράμαντα» ή «η Πράμαντα» είναι ένα πολύ ζωντανό κεφαλοχώρι, χτισμένο κάτω από τον ίσκιο της Στρουγκούλας σε υψόμετρο 840μ με 1500 μόνιμους  κατοίκους.


Τα Πράμαντα και η Στρουγκούλα (υψόμ. 2107μ).

Από την Τζούρτζια φτάσαμε στα Πράμαντα σε λιγότερο από 2 ώρες. Η η διαδρομή μέσω Ανθούσας, Μπάρου (υψόμετρο1900μ), Καλαρρύτες είναι ίσως η ωραιότερη και επιβλητικότερη της Νότιας Πίνδου.


Ανεβαίνοντας στον Μπάρο.


Μπάρος, στα 1900μ - απόλυτη ομορφιά.


Μπάρος.


Μ
ια στάση στη μεταλλική γέφυρα Μπέλευ πάνω από τον αφρισμένο Καλαρρύτικο είναι αναπόφευκτη, το τοπίο σε μαγνητίζει.  


Στο βάθος, στην άκρη του βουνού μόλις που ξεχωρίζουν οι Καλλαρύτες, πραγματική αετοφωλιά.


Γέφυρα στον Καλλαρύτικο (το  φαράγγι των Καλαρρυτών οι Κρητικοί θα το ονόμαζαν σίγουρα φάραγγα!)

Με τα Πράμαντα - σημαντικό μαστοροχώρι  μας συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί, την εκκλησία μας, την Αγία Παρασκευή, την έχτισαν Πραμαντιώτες πετράδες. Περπατούμε στο κέντρο, την ιστορία των επαγγελμάτων του παρελθόντος αφηγείται το σύγχρονο γλυπτό στην είσοδο της πλατείας, λίγο πιο κάτω δεσπόζει η Πραμαντιώτικη Αγία Παρασκευή (χτισμένη την περίοδο 1893-1911) μεγαλόπρεπη έξω και μέσα και αμέσως μετά βλέπουμε μια γνώριμη φιγούρα, τη βρύση του Αράπη (1887) που δίδυμή της υπάρχει στην πλατεία της Ανθούσας Ασπροποτάμου. Χώροι στάθμευσης, πεζοδρόμια, πινακίδες με πληροφορίες για την εκκλησία, τον πλάτανο, τη βρύση, μικρές λεπτομέρειες που συντελούν στο να θαυμάσεις τον τόπο και τους ανθρώπους.

 
Πράμαντα, η ιστορία των επαγγελμάτων.

   
Πράμαντα, η προσεγμένη πλατεία.

 
Πράμαντα, η Αγία Παρασκευή.

 
Πράμαντα, η βρύση του Αράπη.

Συνεχίζοντας για Μελισσουργούς, μια μικρή παράκαμψη και συναντούμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (1876) με κελιά και περίκλειστη αυλή.

      
Πράμαντα, το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.

Ανηφορίζουμε 3 χλμ και φτάνουμε στο ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων (υψόμετρο 1300μ) με αυτοκίνητο! Χτισμένο πάνω στην Στρουγκούλα, πραγματικό μπαλκόνι, το μάτι βλέπει πέρα προς την Κακαρδίτσα, τον Μπάρο, τις άλλες κορφές του Λάκμου και χαμηλά την κοιλάδα του Άραχθου. Εκεί δίπλα και ένα μικρό θεατράκι, ίσως το πιο ορεινό θέατρο της Ελλάδας όπου τις ημέρες που το επισκεφθήκαμε οργανώνονταν συναυλίες με τους Μικρούτσικο, Θηβαίο, Κούτρα. Σε όλη τη διαδρομή, μάς κράτησαν συντροφιά πανώ κρεμασμένα σε στύλους με στίχους από Έλληνες ποιητές που είχε φιλοτεχνήσει το Πνευματικό Κέντρο Τσόπελα Πραμάντων και η Φωνή των Βουνώντων. Εύγε!

   
Ποίηση, φύση και ανθρώπινα έργα συμβαδίζουν.


Το θεατράκι στο Καταφύγιο Πραμάντων.


H Στρουγκούλα.


Η Κακαρδίστα από το καταφύγιο.

Μόλις λίγα χλμ. μετά τα Πράμαντα, οι Μελισσουργοί παραδόξως ανήκουν στο Νομό Άρτας, χτισμένοι σε μια κοιλάδα των Τζουμέρκων και σε υψόμετρο 850μ είναι το χωριό που στέκεται απέναντι από την Μουτσάρα (Αθαμανία), όπως το Ματσούκι στέκεται απέναντι από την Τζούρτζια. .Η Κακαρδίτσα, τείχος αδιάβατο χωρίζει τα δυο χωριά που ποτέ δεν ανέπτυξαν ιδιαίτερες σχέσεις σε αντίθεση με μας και τους Ματσουκιώτες. Όμορφη πλατεία, όμορφη εκκλησία και η Κακαρδίτσα σε πρώτο πλάνο.


Μελισσουργοί, ένα σπίτι - τρεις κληρονόμοι!

 
Μελισσουργοί.


Μελλισουργοί, η εκκλησία πάνω από την πλατεία.


Η Κακαρδίτσα χωρίζει τους Μελισσουργούς από τη Μουτσάρα.


Επιστροφή, ανηφορίζοντας...


Μια τελευταία φωτογραφία από τον Μπάρο (στο βάθος πίσω από τα βουνά είναι το Μέτσοβο).