Giurgia and the Greek vlachs - giurgia_news - by Mavrommati Vaso
Τα νέα της Τζούρτζιας
Παρακαλούμε όσους φίλους αναδημοσιεύουν κείμενα - φωτογραφίες μας, να μην ξεχνούν τη σχετική αναφορά στον Tamo.

 Ανάβαση στην Σκλίβα (30 Οκτωβρίου 2017)
Φέτος χαιρόμαστε το χωριό μας ορειβατικά. Δεύτερη ανάβαση, στην Σκλίβα αυτή τη φορά. Περισσότερα εδώ.5η πεζοπορική εκδήλωση ΠΟΠΣΒ - ανάβαση στα Τζουμέρκα (13 Αυγούστου 2017)
Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, είδαμε τον τόπο μας από άλλη οπτική γωνία, γοητευτήκαμε για άλλη μια φορά από την ομορφιά και την δύναμη της πάτριας γης. Περισσότερα εδώ.

Στην Τζούρτζια στα μέσα Ιουλίου (17 Ιουλίου 2017)
Δείτε ένα βίντεο με στιγμιότυπα από την Τζούρτζια και την γύρω περιοχή Η Τζούρτζια τον Ιούλιο 2017 

Το σαλεδάκι της Αγίας Μαρίνας (25 Ιουνίου 2017)

Διαβάστε ένα κείμενο του ορειβάτη Τάκη Ντάσιου για την Αγία Μαρίνα την δικιά μας!!!

Η ΦΑΤΑ και βασικές αρχές του διαφωτισμού (4 Ιανουαρίου 2017)
Καλή χρονιά με ένα κείμενο της αγαπημένης μας φιλολόγου Μαρίας Ταμπακιώτη - Σίμου που φανερώνει την επιρροή που είχε δεχτεί το 1ο καταστατικό της ΦΑΤΑ από τις βασικές αρχές του διαφωτισμού. Επίσης, διαβάστε στο Τα Μετέωρα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του νέου προέδρου της ΦΑΤΑ κ Σωκράτη Λαιάκη.


Δελτίο τύπου της ΦΑΤΑ (28 Δεκεμβρίου 2016)
Ο ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 8.30 μμ στο κέντρο Νεράιδα, 7ο χλμ Τρικάλων - Καλαμπάκας. Μεταξύ άλλων, θα γίνει και η βράβευση των παιδιών που εισήχθησαν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2016.
Συγχαρητήρια παιδιά για την επιτυχία σας και ευχές για την φοιτητική σας ζωή να σας προσφέρει απλόχερα όλα όσα προσδοκάτε.
Ο κατάλογος με τους επιτυχόντες εδώ.

Χρόνια πολλά (22 Δεκεμβρίου 2016)
Ευχές για χαρούμενες γιορτές και το 2017 να μας βρει με χαμόγελα, αισιοδοξία, δύναμη και τους αγαπημένους ανθρώπους της ζωής μας δίπλα μας.

Ημέρα μνήμης και τιμής στον τελευταίο μεγάλο του δημοτικού τραγουδιού, Σωτήρη Σγούρο (2 Οκτωβρίου 2016)
Διαβάστε περισσότερα εδώ.Καλοκαίρι 2016 στην Τζούρτζια (28 Αυγούστου 2016)
Καλοκαίρι 2016 στα πατρώα. Λίγες μέρες αλλά γεμάτες με όλα όσα αγαπάμε.Τα νέα μας: Δυο εκδρομές, δυο μαγαζιά, νέο ΔΣ στη ΦΑΤΑ.

Δείτε στις διαδρομές την Βίκο-Πάπιγκο και την Πράμαντα-Συρράκο.

Ο Πελέ παρέδωσε σε άξια χέρια το ένα μαγαζί της πλατείας μας, το ανέλαβε η οικογένεια των αγαπητών Γιάννη και Αποστολίας Κούτσια με τα δυο τους παιδιά. Το ονόμασαν Λα ντόϊλι φρατς, κρατήστε και το τηλέφωνο (694.860.5238) γιατί ο Γιάννης μας υποσχέθηκε ότι θα ανοίγει και αυτός κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το δε Ορεινό μάρκετ επεκτάθηκε φέτος και προσφέρει πια και καφέ και σνακ και wifi. Συγχαρητήρια στον Νίκο και την Ελένη Ράπτη για αυτή τους την κίνηση, πρώτη φορά ήταν τόσο νοικοκυρεμένη η πρόσοψη της πλατείας μας, με τα ξύλινα κουφώματα, με τα λουλούδια και με την καθαριότητα, αν μπορούσε να γίνει κάτι και με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα...

Η ΦΑΤΑ συνεχίζει την μακρόχρονη πορεία της με αρκετά νέα πρόσωπα στο ΔΣ, γιατί όχι και μια ανανέωση στις δραστηριότητές της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού; Τα τελευταία χρόνια τα ορεινά χωριά σε όλη την Ελλάδα έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτες εκδηλώσεις, ενδεικτικά: Το River party στο Νεστόριο, το Μουσικό φεστιβάλ δάσους Αρβανίτσας, το Φεστιβάλ Βωβούσας, το Μουσικό διήμερο στο Γεφύρι Πλάκας, το Ursa trail στο Μέτσοβο, τις Μέρες και νύχτες με δράση και πολιτισμό στα Πράμαντα,  ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην γειτονική Κρανιά και σίγουρα πολλά άλλα.

Τέλος, μία πρόταση προς όλους, Τζουρτζιώτες, ΦΑΤΑ, Σύνδεσμο Αγ. Γεωργίου, πρόεδρο Κοινότητας, Δήμο Καλαμπάκας: Στην Αράχωβα έχουν φτιάξει ένα πολύ όμορφο ασανσέρ, που όταν το είδαμε, σκεφτήκαμε γιατί όχι και στην Τζούρτζια; Δύσκολο το καλντερίμι της πλατείας για τους αγαπημένους μας που δεν τους κρατούν πια τα πόδια, αλλά πέρα από την τρίτη ηλικία, θα διευκόλυνε και τις μητέρες και τους μαγαζάτορες και τους κατοίκους πέριξ της πλατείας. Τι λέτε;
 


Νέο ΔΣ στη ΦΑΤΑ (16 Αυγούστου 2016)
Από τις εκλογές του 2016 έχουμε το νέο ΔΣ της ΦΑΤΑ. Τους ευχόμαστε καλή αρχή και κάθε επιτυχία!

Πρόεδρος Λαϊάκης Σωκράτης
Αντιπρόεδρος Μουστάκας Ευάγγελος
Γεν. γραμματέας Μανώλη Ιωάννα
Ταμίας Λαϊάκης Ευάγγελος
Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Μουστάκα Ανθούλα
Υπεύθυνος Αγ. Μαρίνας Μαυρομμάτης Στέφανος
Υπεύθυνος χορευτικών Νάκας ΝικόλαοςΜικρά υδροηλεκτρικά. Ναι αλλά πώς; (20 Ιουλίου 2016)
Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τα μικρά υδορηλετρικά, θέμα που αφορά και την περιοχή μας, του Στέφανου Σταμέλλου, μέλους της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς.


Βλάχικα γευστικά βιώματα ! (4 Ιουλίου 2016)
Διαβάστε ένα απολαυστικό κείμενο για την μπομπότα, το κατσαμάκι, το αρντέμι, το πλαστό από την αγαπητή μας φιλόλογο Μαρία Ταμπακιώτη - Σίμου.

Υποκλίνομαι! (26 Ιανουαρίου 2016)
Παράδειγμα προς μίμηση...
Τάσος Μήτσιος: ο δημιουργός του μονοπατιού της Βλαχοκερασιάς

Και μια σελίδα με τα βουνά της Ελλάδας:
Χάρτης Βουνών


Κοπή πίτας της ΠΟΠΣΒ 2016 (26 Ιανουαρίου 2016)
Διαβάστε Δελτίο Τύπου.σχετικά με τη συμμετοχή της ΦΑΤΑ στην εκδήλωση της ΠΟΠΣΒ στη Θεσσαλονίκη.


Ο ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ (5 Ιανουαρίου 2016)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο  ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ, διαβάστε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Ευχές (28 Δεκεμβρίου 2015)
Ας καλωσορίσουμε τις ωραίες στιγμές που μας επιφυλάσσει το μέλλον με μια ινδιάνικη παροιμία:

"Να περπατάς με το κεφάλι ψηλά όπως τα δέντρα, να ζεις με δύναμη κι ένταση όπως τα βουνά, να είσαι πράος όπως το αεράκι την άνοιξη και να κρύβεις τη ζεστασιά του καλοκαιρινού ήλιου μέσα στην καρδιά σου ώστε το Μεγάλο Πνεύμα να είναι πάντα μαζί σου."

Καλή χρονιά - πάντα ψηλά!


 Ο ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ (28 Δεκεμβρίου 2015)
Ο ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 στο κέντρο Πολιτεία. Κατεβάστε την πρόσκληση.

Live camera στην Τζούρτζια (2 Δεκεμβρίου 2015)
Δείτε ζωντανή εικόνα από το χωριό μας στην σελίδα elaticam.

Επίσης, ακούστε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, την "Παρέα" της 10ης Μάη 2015 από το ραδιόφωνο του Alpha989, στην οποία μιλά η Τζουρτζιώτισα Βίκυ Νάκα, με θέμα τον εκφοβισμό και την εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών κατά των ανθρώπων με αναπηρία. Η Βίκυ και η αδελφή της παρόλο που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης σπούδασαν στην ΑΣΟΕΕ και ζουν μόνες τους στην Αθήνα. Άνθρωποι σαν αυτές τις δυο κοπέλες αξίζουν τον σεβασμό μας και είναι παράδειγμα προς μίμηση, γιατί σε πείσμα της κοινωνίας μας, που τη βολεύει τα άτομα με αναπηρίες να απομονώνονται, προσπαθούν και κερδίζουν το στοίχημα για μια ισότιμη ζωή.  


Η Τζούρτζια τον Νοέμβρη 2015 (16 Νοεμβρίου 2015)
Φθινοπωρινή Τζούρτζια: Τακτοποιημένο, καθαρό και φωτισμένο το χωριό, ο καιρός ευνοϊκός, ο ουρανός τη μέρα γαλανός και τη νύχτα έναστρος, το ποτάμι μας βουερό, τα πλατάνια μας ξανθά, ψηλά στην Αγία Μαρίνα χαρά θεού, χαμηλά πριν τους Αγίους Αποστόλους σκοτάδι και ψύχρα, θυμήθηκα τον πάγο απ' το Γκαβάνι.
Μελανό σημείο τα πεινασμένα και πιθανότατα εγκαταλειμένα σκυλιά, όχι ένα, όχι δύο, εμείς είδαμε τέσσερα και μάθαμε ότι υπάρχουν κι άλλα στην ποταμιά. Ποτέ στο παρεθόν δεν είχε παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο. Αν όντως ισχύει ότι τα παράτησαν στο χωριό χειμώνα, γνωρίζοντας ότι θα έχουν ένα αργό και βασανιστικό τέλος από την πείνα είναι το λιγότερο απανθρωπιά. Το κλείνω εδώ με τα λόγια δυο σημαντικών ανθρώπων:

"Η πραγματική ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας (η πιο ουσιαιτκή και τόσο βαθιά κρυμμένη ώστε να μην την βλέπουμε) έγκειται στη σχέση του ανθρώπου με όσους είναι στο έλεός του: τα ζώα."

Μίλαν Κούντερα

"Κοντά σε αυτό το σημείο κείτονται τα λείψανα κάποιου που είχε ομορφιά χωρίς ματαιοδοξία, δύναμη χωρίς θράσος, τόλμη χωρίς σκληρότητα και όλες τις αρετές του ανθρώπου χωρίς τα ελαττώματά του..."
Λόρδος Βύρων

Οδοιπορικό στην Τζούρτζια Ασπροποτάμου (8 Νοεμβρίου 2015)
Παρακολουθήστε το 1ο μέρος, το 2ο μέρος, το 3ο μέρος.


Αγιασμός για τον ΑΟ Τζούρτζιας (18 Σεπτεμβρίου 2015)
Καλή επιτυχία!
Νέα διαδρομή, Κονάκια Κρανιάς - Παλαιοχώρι Κλεινοβού (28 Αυγούστου 2015)
Μία και μοναδική η φετινή μας νέα διαδρομή, κρατάμε το κέφι μας για το επόμενο καλοκαίρι. Γνωρίστε το Παλαιοχώρι Κλεινοβού.


Mini market στην Τζούρτζια (9 Ιουλίου 2015)
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε το καινούριο κατάστημα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που άνοιξαν οι αφοί Ράπτη κάτω από την πλατεία της Τζούρτζιας. Ένας πολύ καλόγουστος χώρος, που καλύπτει πολλές από τις καθημερινές ανάγκες των παραθεριστών της Τζούρτζιας και των γύρω χωριών, αλλά και καλοπίζει ένα 'δύσκολο' κομμάτι της πλατείας μας, που υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια από την ακαταστασία και τις μυρωδιές. Καλή επιτυχία!

Ευχαριστούμε τον Σάκη Πλατή για τις φωτογραφίες που μας έστειλε από τη λειτουργία στο ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Και του χρόνου με υγεία.


Live camera στην Τζούρτζια (16 Ιουνίου 2015)

Η εκκλησιαστική επιτροπή της Αγίας Παρασκευής προχώρησε στην εγκατάσταση δυο κάμερων υψηλής ευκρίνειας στην εκκλησία. Στη σελίδα http://www.mkeng.gr του Κωνσταντίνου Μουστάκα μπορείτε να συνδεθείτε (διαβάστε τις σχετικές οδηγίες) και να δείτε ζωντανά την Τζούρτζια!31ο Αντάμωμα Βλάχων (8 Μαίου 2015)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων γνωστοποιεί ότι το 31ο Αντάμωμα των Βλάχων θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Στις 11 Σεπτεμβρίου θα λάβουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη συμμετοχή των τοπικών Συλλόγων Βλάχων μελών της ΠΟΠΣΒ. Οι εκδηλώσεις του Ανταμώματος θα κορυφωθούν στις 12 Σεπτεμβρίου το βράδυ με το Μεγάλο Χορό και την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ. Το 31ο Αντάμωμα Βλάχων της ΠΟΠΣΒ είναι αφιερωμένο στα εκατόν πενήντα χρόνια από το θάνατο του Εθνικού Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα από το Λάμποβο της Ηπείρου.Στην 9η θέση ο  ΑΟ Τζούρτζιας Ασπροποτάμου (8 Μαίου 2015)
Ο Μητροπολίτης Αυλώνος Χριστόδουλος κάλεσε τους παίκτες και το ΔΣ του ΑΟ Τζούρτζιας Ασπροποτάμου σε αποχαιρετιστήρια βραδιά με αφορμή τη λήξη της ποδοσφαιρικής χρονιάς. Η ομάδα της Τζούρζιας, που φέτος έπαιξε για πρώτη φορά στην Α1 ερασιτεχνική, τερμάτισε στην 9η θέση με 47 βαθμούς. Η παρουσία της στην Α1 κρίνεται θετική, αξίζει να σημειωθεί πως από τις ομάδες που ανέβηκαν μαζί της πέρσι, είχε την υψηλότερη βαθμολογία. Επί την ευκαιρία, το ΔΣ της ομάδας ευχαριστεί τον Μητροπολίτη Αυλώνος για την ευγενική προσφορά του.
Για τον πλάτανο της Τζούρτζιας (2 Απριλίου 2015)
Σχετικά με τον πλάτανο της Τζούρτζιας διαβάστε όλη την ιστορία:

1) Επιστολή της ΦΑΤΑ προς το Δασαρχείο Τρικάλων την 8/5/2013
2) Αποστολή δείγματος από το Δασαρχείο Τρικάλων προς το Ινστιτούτο μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων & τεχνολογίας δασικών προιόντων την 20/5/2013
3) Γνωμάτευση από το Ινστιτούτο μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων & τεχνολογίας δασικών προιόντων προς το Δασαρχείο Τρικάλων την 5/6/2013
4)  Απάντηση του Δασαρχείου Τρικάλων προς την ΦΑΤΑ την 12/6/2013
5) Επιστολή της επιτροπής Τζουρτζιωτών προς εφημερίδες, συγχωριανούς την 20/3/2015
6) Αίτηση του Προέδρου του Κοινοτικού Διαμερίσματος Αγ. Παρασκευής Γρηγόρη Τόσκα προς τον Δήμο Καλαμπάκας 24/3/2015
7) Ανακοίνωση της ΦΑΤΑ σε απάντηση της επιστολής της επιτροπής Τζουρτζιωτών την 1/4/2015

Θα είμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους για ότι νεότερο προκύψει.


Νικηφόρος Βρεττάκος (2 Φεβρουαρίου 2015)
"Και ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να τ’ ακούσεις" έχει γράψει ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος, διαβάστε μερικά λόγια του που μας άγγιξαν.


Το γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε (1 Φεβρουαρίου 2015)
Θλίψη για ένα αγέρωχο μνημείο που δεν υπάρχει από σήμερα. Ελπίδα ότι η φωνή των φίλων του θα είναι δυνατή. Συμμετέχετε στο αίτημα για αναστήλωσή του. Διαβάστε ένα διαφωτιστικό κείμενο του Ευάγγελου Αυδίκου, Συρακιώτη - Πρεβεζιάνου καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Ευχαριστήριο της ΦΑΤΑ (9 Ιανουαρίου 2015)
Με επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος ο ετήσιος χορός της ΦΑΤΑ στα Τρίκαλα. Διαβάστε σχετική ευχαριστήρια επιστολή της προέδρου Αποστολίας Κούτσια.


Αρχείο: